LAblog

Leisure & Arts in steden en gebieden

Bijzondere kerstverlichting in Lissabon

Door Stephen Hodes, gepubliceerd op 28 december 2011
Fernando Guerra

ontwerp: Pedro Sottomayor, foto: Fernando Guerra

zz

ontwerp: Jose Adriao, foto: Fernando Guerra

Fernando Guerra

ontwerp: ADOC, foto: Fernando Guerra

Het kerstseizoen ligt achter ons en wij kunnen alleen maar concluderen dat kerstverlichting in de meeste Nederlandse steden op z’n best middelmatig en in ’t ergste geval smakeloos is. Het kan anders, zoals Lissabon de afgelopen kerst heeft laten zien. In opdracht van het stadhuis en MUDE, het Museum van Design en Mode, zijn uit 25 inzendingen van kunstenaars, ontwerpers en architecten, zeven kertslichtinstallaties gerealiseerd in het centrum van Lissabon.

Een aantal voorbeelden zijn Star Cluster van ontwerper Pedro Sottomayor waar de verlichte ‘vallende’ sterren banken vormen voor bewoners en bezoekers rond het Figueiraplein, de dominovormige installatie van Jose Adriao en de rode boomverlichting van architectenbureau ADOC.

Maar op de Web Urbanist staat:

‘perhaps (the) most interesting of all is an installation of columns made of a very surprising material: a whole lot of stacked Rationell Variera plastic bag holders from IKEA. Filled with LED lights and powered with car batteries, the displays are entirely unrecognizable when lit up at night.’

Het kan dus anders, het kan verrassender en kwalitatief beter!

zz

weburbanist.com

Tags: - - - - - - - - - - - -